Veelgestelde vragen (FAQ)
Wat doet de Collectieve Wooncorporatie?
De Collectieve Wooncorporatie is een stichting die gemeenschappelijk wonen en woongroepen realiseert. Samen met woningzoekenden kopen we panden van de markt af en maken die zo collectief. Zo realiseren we betaalbare woonruimte, met vrijheid en autonomie voor bewoners. De Collectieve Wooncorporatie is geïnspireerd door het succesvolle VrijCoop en het Duitse Mietshäuser Syndikat.
Wat is het verschil tussen een wooncorporatie en een wooncoöperatie?
De term corporatie wordt het meest gebruikt voor stichtingen in de woningbouw, zoals De Collectieve Wooncorporatie. Een woningcoöperatie (twee o’s) is vaak collectief eigenaar van een woning, en de bewoners huren vaak feitelijk van zichzelf.
Wat is de juridische vorm van de Collectieve Wooncorporatie?
Wij zijn een stichting in oprichting met een dagelijks bestuur en een RvT. De stichting handelt zonder winstoogmerk, en bezit zelf géén woningen. Wij financieren deze wel. Kort gezegd koppelen we groepen mensen aan een woning. Samen met de bewoners beslissen we over de toekomst van die woning, sluiten we hypotheken bij de bank af en sluiten we bijvoorbeeld contracten af met verbouwers e.d.
Begin je met wonen via De Collectieve Wooncorporatie, dan word je automatisch lid van één van onze bewonersverenigingen. Verhuis je, dan eindigt daarmee ook je lidmaatschap.
Wat is het verschil met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO)?
Bij CPO hebben bewoners gezamenlijk zeggenschap over de te bouwen woningen, maar worden ze wel eigendom van de individuele gezinnen/bewoners. Bij ons blijft het gebouw eigendom van de vastgoedvereniging, die wij samen met de bewoners besturen. Zo worden de woningen nooit onderdeel van het economische spel van prijsstijgingen en voorkomen we vastgoedspeculatie.
Zijn er voorwaarde om te komen wonen via De Collectieve Wooncorporatie?
In het kort vereist gemeenschappelijk wonen altijd inspanning. Inspanning in de sociale zin (gezelligheid en samenzijn creëren), maar ook in de bestuurlijke zin. Er wordt bij De Collectieve Wooncorporatie gekozen voor een woon-structuur waarbij leden veel eigen inspraak hebben en samen hun leefomgeving vormgeven. Dit gevoel van eigenaarschap, betrokkenheid en verantwoordelijkheid zorgt voor een gemeenschappelijkheid.
Dat vraagt ook wat van de bewoners. Begin je met wonen via De Collectieve Wooncorporatie, dan word je automatisch lid van één van onze bewonersverenigingen. Deze bewonersverenigingen werken via zelf-organisatie. Dat betekent: Jij en je medebewoners zijn verantwoordelijk voor bijna alle beslissingen over de woning, stellen huisregels op, en vormen een bestuur. In de Algemene Ledenvergadering (ALV) besluit je mee over jouw woonsituatie.